ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ HOPE SPOT- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ PHOTO AID

  • Αρχική

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ HOPE SPOT- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ PHOTO AID

Το Hope Spot πρόσφατα συνεργάστηκε με την Photo Aid για την ενημέρωση του κοινού για την εμπορία ανθρώπων και την ενδοοικογενειακή βία.

Εκτιμάται ότι 20.000 κορίτσια και παραμένουν εγκλωβισμένες σε σεξουαλική εκμετάλλευση στη χώρα μας, ενώ εξίσου μεγάλος εκτιμάται ο αριθμός των παιδιών που αναγκάζονται σε καταναγκαστική εργασία. Αυτό είναι το σύγχρονο πρόσωπο της δουλείας. Η εμπορία ανθρώπων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα, μετά το εμπόριο ναρκωτικών, με παγκόσμια ετήσια κέρδη που φθάνουν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι άνθρωποι που παγιδεύονται στον κόσμο της δουλείας δεν ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία, ούτε παρουσιάζουν ένα συγκεκριμένο «προφίλ». Είναι άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές προελεύσεις με υψηλό ή χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ενήλικες ή παιδιά. Το άμεσο περιβάλλον τους δεν τους παρέχει κάποια ελπίδα για το μέλλον, ούτε κάποια δυνατότητα για βελτίωση της ζωής τους. Αυτοί είναι παράγοντες, που ωθούν τα θύματα να αναζητήσουν «μια καλύτερη ζωή». Αυτήν την επιθυμία εκμεταλλεύονται οι διακινητές ανθρώπων, όταν εντοπίσουν έναν άνθρωπο στα όρια της απελπισίας.

Ο διακινητής προσεγγίζει το άτομο δημιουργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ενδιαφέροντος, και στη συνέχεια, ξεδιπλώνει υποσχέσεις και σχέδια για το μέλλον, ευκαιρίες και δυνατότητες για μια νέα αρχή, για μια «καλύτερη ζωή». Όταν τα θύματα συνειδητοποιούν ότι το σκηνικό της ελπίδας ήταν στημένο, ότι κάθε υπόσχεση για «καλό μισθό», «καλή δουλειά», «καλό γάμο» ήταν ένα ψέμα, είναι συνήθως πολύ αργά.

Το Hope Spot βρίσκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα που βιώνει κακοποίηση, για να μιλήσει, να σκεφτεί, να διεκδικήσει τη ζωή που της αξίζει.

Στέκεται ενάντια στη βία, δίνοντας βοήθεια σε γυναίκες θύματα τράφικινγκ και κακοποίησης. Για το λόγο αυτό, διαθέτει διαμορφωμένο χώρο που λειτουργεί ως ξενώνας προσωρινής φιλοξενίας για γυναίκες και παιδιά, θύματα εμπορίας ανθρώπων και ενδοοικογενειακής βίας. Είναι ένα ασφαλές, ήρεμο και φιλόξενο μέρος. Ένα σπίτι. Επίσης καλύπτει τις βασικές ανάγκες των φιλοξενούμενων σε διαμονή, διατροφή, ένδυση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρέχει φροντίδα, με όλη την ψυχολογική και νομική υποστήριξη και συμβουλευτική που χρειάζεται για να κάνει το επόμενο βήμα σε μια καινούρια ζωή. Ο στόχος δεν είναι απλά να διασωθεί από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση, αλλά να σταθεί στα πόδια της και να κάνει μια νέα αρχή.

Το Hope Spot ξεκίνησε την καμπάνια #ξύπνα, στοχεύοντας στην ενημέρωση και αφύπνιση της μαθητικής νεολαίας για το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων. Στα τελευταία δύο χρόνια το Hope Spot ενημέρωσε πάνω από 2.000 μαθητές και μαθήτριες λυκείων, μέσα από εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάσεις στα σχολεία!