Hopespot

Hopespot

Hopespot

Είναι χαρά μας να ανακοινώσουμε τη συνεργασία μας με το νέο πρότζεκτ της "BriteLine International Organization."

Αγόρασε ένα μπλουζάκι σήμερα και στήριξε το έργο του Hope Spot! Πατώντας σε αυτό το λινκ:
https://www.thebriteline.com/dont-accept-it-t-shirts

Με κάθε αγορά στηρίζεις θύματα βίας και τράφικιν. @hopespot

Πες ΟΧΙ στην ψυχολογική, φυσική, συναισθηματική και σεξουαλική κακοποίηση!
ΜΗ ΤΗ ΔΕΧΘΕΙΣ!

#dont_accept_it, καμπάνια ενάντια στη Βία με πρωτοβουλία της Living Postcards.

#THEBRITELINEInternationalOrganization #TheBriteline_IO

ΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ,
ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ, ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ ΣΕ ΟΛΑ. –Αριστοτέλης

Πιστεύουμε στη νέα γενιά και στο δυναμικό τους για κοινωνική αλλαγή.
Γι’ αυτό σχεδιάσαμε μια σύγχρονη, διαδραστική παρουσίαση για το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων, με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και ένα αφυπνιστικό μήνυμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες, τις δυνατότητες και τη γλώσσα αυτής της γενιάς. Η ομάδα του Hope Spot, με άδεια από το Υπουργείο Παιδείας, επισκέπτεται εδώ και τρία χρόνια τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της χώρας μας, παρουσιάζοντας το θέμα του trafficking, τους κινδύνους, τους τρόπους προστασίας και τις διεξόδους για εθελοντική προσφορά.

Το σύνθημα και ο τίτλος της καμπάνιας μας είναι:
«ΞΥΠΝΑ_ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ»
Η συνεργασία μας με τα σχολεία και άλλους φορείς της εκπαίδευσης, υπήρξε άψογη. Κάθε χρόνο δεχόμαστε συγχαρητήρια και ευχαριστήριες επιστολές από τους διευθυντές και καθηγητές των σχολείων, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Φέτος επισκευτήκαμε 17 σχολεία, κάναμε 30 παρουσιάσεις και ενημερώσαμε 2.263 μαθητές. Ο μεγαλύτερος αριθμός ενημέρωσης μαθητών μέσα στα χρόνια 
Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανταμοιβή για την ομάδα μας, παραμένει η ανταπόκριση των παιδιών. Τα σχόλια των μαθητών και μαθητριών, τόσο την ώρα της παρουσίασης, όσο και στα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν στο τέλος, μας συγκινούν και μας ενθαρρύνουν. Εκφράζονται με συμπόνοια και σεβασμό προς τα θύματα, απαντούν με ειλικρίνεια και αγανάκτηση για την αδικία και την εκμετάλλευση των συνανθρώπων τους, ενώ συχνά εκφράζουν το παράπονό τους για τον περιορισμένο χρόνο που διατίθεται για ένα τόσο σοβαρό θέμα! Αυτό είναι για μας το δυνατότερο χειροκρότημα και το ηχηρότερο μήνυμα ελπίδας.

Το Hope Spot πρόσφατα συνεργάστηκε με την Photo Aid για την ενημέρωση του κοινού για την εμπορία ανθρώπων και την ενδοοικογενειακή βία.

Εκτιμάται ότι 20.000 κορίτσια και παραμένουν εγκλωβισμένες σε σεξουαλική εκμετάλλευση στη χώρα μας, ενώ εξίσου μεγάλος εκτιμάται ο αριθμός των παιδιών που αναγκάζονται σε καταναγκαστική εργασία. Αυτό είναι το σύγχρονο πρόσωπο της δουλείας. Η εμπορία ανθρώπων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα, μετά το εμπόριο ναρκωτικών, με παγκόσμια ετήσια κέρδη που φθάνουν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι άνθρωποι που παγιδεύονται στον κόσμο της δουλείας δεν ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία, ούτε παρουσιάζουν ένα συγκεκριμένο «προφίλ». Είναι άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές προελεύσεις με υψηλό ή χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ενήλικες ή παιδιά. Το άμεσο περιβάλλον τους δεν τους παρέχει κάποια ελπίδα για το μέλλον, ούτε κάποια δυνατότητα για βελτίωση της ζωής τους. Αυτοί είναι παράγοντες, που ωθούν τα θύματα να αναζητήσουν «μια καλύτερη ζωή». Αυτήν την επιθυμία εκμεταλλεύονται οι διακινητές ανθρώπων, όταν εντοπίσουν έναν άνθρωπο στα όρια της απελπισίας.

Ο διακινητής προσεγγίζει το άτομο δημιουργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ενδιαφέροντος, και στη συνέχεια, ξεδιπλώνει υποσχέσεις και σχέδια για το μέλλον, ευκαιρίες και δυνατότητες για μια νέα αρχή, για μια «καλύτερη ζωή». Όταν τα θύματα συνειδητοποιούν ότι το σκηνικό της ελπίδας ήταν στημένο, ότι κάθε υπόσχεση για «καλό μισθό», «καλή δουλειά», «καλό γάμο» ήταν ένα ψέμα, είναι συνήθως πολύ αργά.

Το Hope Spot βρίσκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα που βιώνει κακοποίηση, για να μιλήσει, να σκεφτεί, να διεκδικήσει τη ζωή που της αξίζει.

Στέκεται ενάντια στη βία, δίνοντας βοήθεια σε γυναίκες θύματα τράφικινγκ και κακοποίησης. Για το λόγο αυτό, διαθέτει διαμορφωμένο χώρο που λειτουργεί ως ξενώνας προσωρινής φιλοξενίας για γυναίκες και παιδιά, θύματα εμπορίας ανθρώπων και ενδοοικογενειακής βίας. Είναι ένα ασφαλές, ήρεμο και φιλόξενο μέρος. Ένα σπίτι. Επίσης καλύπτει τις βασικές ανάγκες των φιλοξενούμενων σε διαμονή, διατροφή, ένδυση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρέχει φροντίδα, με όλη την ψυχολογική και νομική υποστήριξη και συμβουλευτική που χρειάζεται για να κάνει το επόμενο βήμα σε μια καινούρια ζωή. Ο στόχος δεν είναι απλά να διασωθεί από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση, αλλά να σταθεί στα πόδια της και να κάνει μια νέα αρχή.

Το Hope Spot ξεκίνησε την καμπάνια #ξύπνα, στοχεύοντας στην ενημέρωση και αφύπνιση της μαθητικής νεολαίας για το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων. Στα τελευταία δύο χρόνια το Hope Spot ενημέρωσε πάνω από 2.000 μαθητές και μαθήτριες λυκείων, μέσα από εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάσεις στα σχολεία!

 

 

Είχαμε την ευκαιρία να φέρουμε ενημέρωση σε οικογένειες και παιδιά προσφύγων για την εμπορία ανθρώπων.
 
Μετά την παρουσίαση με τη βοήθεια μεταφραστή στα Αράβικα, δόθηκαν ερωτηματολόγια στους πρόσφυγες όπου μπορούσαν να εκφράσουν προβληματισμούς τους ή να αναφέρουν περιστατικά βίας και εμπορίας ανθρώπων που γνωρίζουν.
 
Όσοι παρακολούθησαν την ενημέρωση είδαν επίσης ένα βίντεο στα αράβικα με μια αληθινή ιστορία κοπέλας και πως διασώθηκε.
 
Καθώς οι πρόσφυγες στη χώρα μας βρίσκονται σε μια ευάλωτη θέση, είναι σημαντικό να ενημερωθούν για φαινόμενα όπως η εμπορία ανθρώπων και να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους όπως και τρόπους για να προστατευτούν.
 
 

Ο Μάϊος σήμανε το τέλος της σχολικής καμπάνιας #ξύπνα, με στόχο την ενημέρωση μαθητών και μαθητριών Λυκείου για την εμπορία ανθρώπων. Έχοντας την επίσημη άδεια από το Υπουργείου Παιδείας για άλλη μια χρονιά, η ομάδα μας κατάφερε:

  • να επισκεφτεί 11 σχολεία
  • να πραγματοποιήσει 20 παρουσιάσεις
  • και να ενημερώσει 940 παιδιά, όπως και αρκετούς εκπαιδευτικούς και διευθυντές.

Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η συνεργασία μας με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Παύλου Μελά, που υποστήριξε και προώθησε το πρόγραμμα ενημέρωσης στα σχολεία του Δήμου. Λόγω της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας, οι νέοι και οι νέες μας είναι ευάλωτοι σε ψευδείς υποσχέσεις εργασίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην ενημέρωση και αφύπνισή τους ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Το Hope Spot με άδεια από το Υπουργείο Παιδείας επισκέπτηκε Λύκεια του Δήμου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών για το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων. Μέσα στη σχολική χρονιά 2015-2016 πάνω από 1400 μαθητές ενημερώθηκαν, μαθαίνοντας επίσης πώς να προστατευτούν αλλά και πώς να φέρουν την αλλαγή απλά με αυτό που είναι στο χέρι τους.